VÄLJA RÄTT CYKEL

Standardcykel

Barn

De första cyklarna för de riktigt små barnen. Barncyklar är 12" till 20" och för åldrarna 3-8 år. De har alltid fotbroms och finns med 0 eller 3 växlar.

Junior

Cyklar för de lite större barnen. De har storleken 24" eller 26" och här finns det modeller med eller utan fotbroms och 3, 7 eller 21 växlar att välja bland. Vissa modeller har skärmar och pakethållare. Andra är inspirerade av mountainbike och dirt.

Classic/City

En alldeles vanlig dam- eller herrcykel, med 0-8 växlar och fotbroms. Denna cykeltyp kännetecknas av sin sköna sittställning och att den är lätt att underhålla. Cyklarna är fullt utrustade med skärmar, pakethållare, kedjeskydd, lås och belysning. Modellerna med lågt insteg har dessutom alltid korg.

Elcykel

En elcykel är en cykel med en hjälpmotor. Den fungerar precis som en vanlig cykel när motorn inte är aktiv. Slår man däremot på motorn så förstärker den kraften från pedalerna, vilket gör att man kan trampa ganska lugnt och bekvämt men ändå åka med bra fart. En elcykel är ett bra alternativ när man har lite längre till arbetet men ändå vill cykla eller om man känner att man inte riktigt orkar upp för alla backar. Välj själv om du vill använda hjälpmotorn hela cykelturen eller bara då det känns extra tungt. Det finns olika konstruktioner på  placeringen av elcykelmotorn. Den kan monteras i framhjulet, bakhjulet eller mittmonteras. De finaste cyklarna har mittmontering, du får då en jämnare gång. 

Hur stor cykel ska jag köpa till mitt barn?

När det gäller barn är det väldigt viktigt att cykeln passar storleksmässigt. Barn ska ha en cykel som de kan växa med, inte växa i. Barnet ska kunna kliva av och på själv och stanna och starta på egen hand. Barnet ska även nå ned med båda fötterna i marken. Nedan ser du vilken längd som rekommenderas till vilken cykelstorlek och det är verkligen minimimått som anges. Tänk på, en för stor cykel är en säkerhetsrisk. I en nödsituation kommer inte barnet kunna hantera en cykel som är för stor och risken för en olycka ökar.

47 cm, 51 cm eller 55 cm ram på damcykel?

Vissa damcyklar finns i flera ramstorlekar. Det innebär inte bara att cykeln är lägre eller högre. Den är också kortare eller längre i avståndet mellan sadeln och styret. Generellt kan man säga att 47 cm ram passar dig som är 145-165 cm lång. Är du 155-180 cm lång kan du ha en stl 51 cm, men du sitter bäst på den om du är 160-175 cm. 55 cm ram är bästa valet om du är längre än 175 cm.

51 cm, 55 cm eller 58 cm på herrcykel?

Vissa herr finns i flera ramstorlekar. Det innebär inte bara att cykeln är lägre eller högre. Den är också kortare eller längre i avståndet mellan sadeln och styret. Generellt kan man säga att 51 cm ram passar dig som är 165-175 cm lång. Är du 170-190 cm lång kan du ha en stl 55 cm, men du sitter bäst på den om du är 175-185 cm. 55 cm ram är bästa valet om du är längre än 185 cm.

26" eller 28" hjul?

Större hjul ger bättre rull. Med andra ord så kommer du längre och behöver trampa mindre. Är du över 150 cm lång finns ingen anledning att välja någon annan hjulstorlek än 28". Är du däremot runt 145 cm eller kortare kommer du ha svårt att nå ned på en 28" cykel. Cykeln kommer också att kännas väldigt lång. Då är det bättre att välja 26".

Storlekstabell standardcykel

12 tum 90-105cm

16 tum 100-120 cm

20 tum 115-140 cm

24 tum 130-150 cm

26 tum 140-160 cm

28 tum 160- cm

Sport och MTB

Sport standard

Sportcykeln är för dig som söker ett transportmedel och vill åka lite sportigare än på classic-cykeln. Den här varianten av cykel har en mer framåtlutad sittställning men är ändå ett bekvämt alternativ. Sportcyklarna saknar fotbroms, har 21-24 växlar och är oftast utrustade med skärmar och pakethållare

Hybrid

Hybrid finns i två varianter, racer-hybrid och MTB-hybrid. Racer-hybrider påminner om racer men har rakt styre och är utmärkta pendlingscyklar för dig som vill åka lite fortare. Vill du dessutom använda cykeln som motionsredskap men tycker en racer är för avancerad så är racer-hybriden cykeln för dig. En MTB-hybrid är en cykel där man lånat växelstystem och dämpning från MTB:n men tagit hjulstorleken från landsvägscykeln. En MTB-hybrid är perfekt för dig som åker blandat underlag, grus och asfalt, och även vill kunna ta en sväng på en skogsväg då och då.

Racer

Racercyklar är för dig som vill ha en riktigt lätt racermaskin som går snabbt på landsvägen. Bockstyre är en sak som symboliserar alla racercyklar!

Mountainbike

Cykeln för dig som vill köra på skogsstigar eller rätt ut i leran. En MTB har breda däck med grovt mönster som ger bra grepp men sämre rull. Finns med bara dämpad framgaffel eller som heldämpad. Man kan välja mellan flera olika ramstorlekar, det finns både 26" 27,5" och 29" hjul. De större hjulen gynnar framför allt rullmotståndet och bärigheten på löst underlag, samt förmågan att ta sig över rötter och stenar. När du väljer modell på mountainbike, glöm inte att ta med din vikt och körstil i beräkningen. Ju tyngre du är och ju aggressivare du kör, desto bättre cykel behöver du.

Downhill/Freeride

En typ av cykel som så gott som uteslutande används för att ta sig ned (eller upp) för berg. Downhill-cyklar saknar framväxel och körs, som namnet antyder, utför berget. Ju snabbare det går, desto bättre. Den som kör freeride cyklar, kanske inte gärna eller alltid, uppför men har oftast framväxeln monterad ifall berget skall bestigas innan man njuter av den underbara utförsåkningen.

Dirt

Dirtcykeln är gjord för hopp. Stort, högt och ofta, gärna med ett snyggt trick innan landning. Nav, vevparti och liknande är därför extra kraftiga jämfört med standardcyklar. Välj själv om du vill ta ut den på en crossbana med uppbyggda jordhopp eller sladda runt på asfalten.

Vilken storlek på ramen passar mig?

I tabellerna nedan ser du vilken storlek som rekommenderas till din längd. Tänk dock på att det är just rekommendationer. Grenlängd och benlängd spelar också in vid val av ramstorlek. Är du osäker på vilken storlek som passar dig, mät din längd och grenlängd och kontakta oss så hjälper vi dig. Grenlängden mäts i strumplästen och från golvet hela vägen upp till grenen. Det är svårt att mäta korrekt på egen hand så be någon hjälpa dig.


Jag ligger mitt emellan två storlekar. Vilken ska jag välja? En grundregel är att aldrig köpa en för stor cykel. Är ramen något för liten kan det justeras med längre styrstam och sadelrör. Är cykeln för stor är det svårt att göra något åt. Om du enligt storlekstabellen kan ha exempelvis både M och L, välj den mindre ramen om du är vanlig motionär och inget cykelproffs. En mindre ram är bekvämare, skonsammare mot kroppen och mer lättcyklad. Är du van cyklist med bra bålstyrka och långa ben och vill ha ut mer kraft, välj då den större ramen.

Product added to compare.

Vår webbplats använder kakor. Genom fortsatt användning eller stängning av rutan godkänner ni våra kakor.