LÄNGDSKIDOR

Här hittar du allt du behöver veta för att köpa rätt längdskidor. 

Vi har hållit på med längdskidor sedan 1940-talet. Så vi hjälper dig att hitta rätt bland alla modeller som finns.

När du köper längdskidor är det viktigt att de är anpassade efter din längd, vikt och åkteknik. 
Du ska också bestämma dig för om du vill ha vallningsbara eller vallningsfria längdskidor. De sista åren har det blivit väldigt populärt med vallningsfria skidor och cirka 50% av de skidor vi säljer idag är vallningsfria.

Skidans egenskaper
Det som styr skidans egenskaper är skidan uppbyggnad och de material som tillverkaren har valt, vilket belag den har och skidans innandöme.


Skidans längd
Längden på skidan styrs av din kroppslängd och av din åkteknik. Bland killar är det idag vanligast med skidor som är ca 200 - 210 cm långa. Tjejer brukar välja kortare skidor 180 - 197 cm men då måste man vara vaksam på att de fortfarande har bärande spann.


Skidans spann
Det absolut viktigaste när du köper ett par skidor är att få rätt spann. Spannet är den zon under skidan där man lägger på fästvalla för att du skall få ett grepp på snön och kunna skjuta ifrån med skidan. Får du ett par skidor med ett spann som är för hårt kommer du inte att få fäste utan du får då bakhalt. Dvs skidan släpper från snön när du skall trycka ned skidan och skjuta ifrån. Får du ett par skidor med ett spann som är för mjukt så kommer fästvallan att ta i snön och du får dåligt glid. Successivt så kommer fästvallan att slitas bort och då får du dessutom dåligt fäste. Även en vallningsfri skida har ett spann och för att du ska få både fäste och glid så behöver du få en skida ordentligt utprovad. 

Välj skida efter åkteknik
Men - lika avgörande är din åkteknik. En skidåkare med god teknik kan ha ett hårdare spann en vad en nybörjare kan ha, så det är inte enbart din vikt som är avgörande när du ska välja skidor. Både elitåkare som nybörjare kan åka på ett par tävlingsskidor, dock är tävlingsskidorna lite känsligare om du exempelvis skulle trilla än vad ett par motionärsskidor är. Vid tillverkningen av tävlingsskidan vill man skapa extremt låg vikt i kombination med åkkänsla. På motionärsskidan prioriterar man inte vikten på samma sätt.


Köpa skidor på internet hos Lindells Sport
Att välja rätt skidor hos Lindells Sport är lätt. I samband med köpet beskriver du din åkteknik samt anger längd och vikt i angiven ruta, så väljer vi ut rätt skidlängd åt dig. Ange också om du vill ha ett par allroundskidor (funkar på både kallföre, nollföre och klister), eller rena kallföres eller klisterskidor.

Vill du hellre ha ett par vallningsfria skidor så behöver vi också veta hur din skidteknik är så att de blir rätt för dina förutsättningar.

OBS!!! Om du själv har valt skidlängd är det självklart den skidlängden du får. Om vi tycker att längden verkar märklig kontaktar vi dig innan vi testar ut skidorna.
Product added to wishlist
Product added to compare.

Vår webbplats använder kakor. Genom fortsatt användning eller stängning av rutan godkänner ni våra kakor.